Dijital dönüşümde anlaşmalı olduğumuz ve bakanlık tarafınca onaylanmış özel entegratör ile sistemimiz üzerinden E-Arşiv faturası kesebilme olanağı sağlanmış oldu.
Geçiş şartına göre, 2020 yılında toplam satışı 5 milyon TL ve üzeri olan mükellefler 1 Temmuz 2021 tarihinde e-fatura ve e-arşiv faturaya geçiş yaptılar. GİB'in yayınladığı tebliğ taslağına göre, 2022 yılında 2021 yılındaki cirosu 4 milyon TL ve üzeri olan firmaların 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren bu uygulamalara geçiş yapması bekleniyor.
e-Arşiv için konulan bir diğer şart ise, e-fatura mükellefi olmayan ancak aynı gün içerisinde; •Vergi mükellefi olanlara vergiler dahil 5.000 TL ve üzeri, •Vergi mükellefi olmayanlara ise vergiler dahil 30.000 TL ve üzeri fatura kesilmesi durumunda, e-arşiv fatura olarak düzenlenecekti.
Son düzenleme sonucunda aşağıdaki gibi şartlar değiştirildi. •2021 Kasım tebliğ taslağına göre vergi mükellefi olmayan kişilere günlük en az 10.000 TL’nin üzeri olan faturalarda e-arşiv fatura kesmek zorunlu oldu. •Vergi mükelleflerine ise her yıl değişiklik gösteren fatura kesme sınırına eşitlenmiş oldu. Bu tutar 2021 yılı için 1500 TL olarak belirlendi.
E-Arşiv fatura düzenleyecek vergi mükellefleri Özel Entegratör veya GİB Portal üzerinden artık E-Arşiv faturalarını düzenleyebilecekler.
ÖZEL ENTEGRATÖR ARACILIĞI İLE E-ARŞİV FATURA KESMEK ARTIK MÜMKÜN
Son yapılan düzenleme ile E-Fatura mükellefi olmayan firmalar Özel Entegratör aracılığı ile E-Arşiv fatura düzenleyebilecek. GİB tarafınca belirlenen 1.500 TL / 10.000 TL fatura hadleri için Başkanlık tarafınca izin verilen özel entegratörlere de e-faturaya geçmeden e-arşiv fatura kesebilme ehliyeti verilmiştir.