Girişimci ve işletmelerin dostu Cari,
iş hayatında zorlukları hakkında bilgilendirme

Anasayfa / Blog / E-Ticaret / Evden e-Ticaret Muafiyeti
evden-e-ticaret-muafiyeti-464736

Evden e-Ticaret Muafiyeti

Son yıllarda artan bilgisayar, cep telefonu ve internet kullanımıyla birlikte internet üzerinden yapılan satışlar (e- ticaret) bir kat daha fazla önem kazanmıştır. Sizde internet üzerinden evinizden e-Ticaret yapmak vergiden de muaf olmak istiyorsanız, yapmanız gerekenler ve izlemeniz gereken yollar var.

Akıllara gelen sorulara yanıt olması evinden e-ticaret yapmak isteyenler için belirleyici yol olması bakımından aşağıdaki bilgileri yazarak, yazımıza başlayalım. 2019 yılı itibarıyla alınan karara göre evde kendi imkânları ile üretim yapanlar ve internetten satış yapanlar, vergi muafiyetinden faydalanabilir. Yasaya göre, evde üretilen çorap, çarşaf, havlu, örtü, dantel ürünleri ve benzeri dikiş nakış işlerinin herhangi bir işyeri olmaksızın internet üzerinden satılmasının önünü açmak için teşvikler verildi. Böylece, özellikle evden hem ekonomiye hem de hane bütçesine katkı sağlamak isteyen herkes muafiyetten yararlanabilecek. E-Ticaret sitesi kurarak, pazaryerlerinde mağaza açarak ya da Instagram üzerinden satış yaparak evden e-ticaret yapabilirsiniz. Tebliğle, Gelir Vergisi Kanunu'nun bazı maddelerinde yapılan değişikliklerin açıklanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.


Yapılan yasal değişiklikle, 1 Ocak 2021'den itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı tanındı. Öncelikle evinizden e – ticaret yapıp vergi ödemek istemiyorsanız aşağıdaki güncel koşulları bilmenizde fayda var. Buna göre, evinden e-ticaret yapan kimseler için sunulmuş olan vergi muafiyetinin güncel koşulları, şöyle açıklayabiliriz.


Evde üretilen ürünlerin internet üzerinden satılması. Bir iş yerine sahip olmamak. Vergiden muaf esnaf belgesine sahip olmak.  e-ticaret olarak yapıla tüm işlemlerin resmi olarak bir banka hesabına aktarılması. Yıllık hasılat tutarının 220 bin TL altında olması ve Sanayi tipi aletleri kullanmamak (Seri üretim yapan aletlere sahip olunması durumunda vergi muafiyetinden faydalanmaktır.

Yukarıdaki yazılı koşulları sağlayabiliyorsanız evinizden e- ticaret yaparak vergiden muaf olmak istiyorsanız yapmanız gereken başvuru işlemleri var. Onları da aşağıda yazarak, yazımıza devam edelim. 

E-Ticaret Vergi Muafiyeti Başvurusu Nasıl Yapılır ve nereye yapılmalıdır? 

E-ticaret yapan kişilerin vergi vermekten muaf olabilmeleri için yapacakları başvurular, Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden gerçekleşir.


Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürlüklerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet adresi üzerinden başvuru yapılabilir. E-ticaret vergi muafiyeti yapmak isteyen kişilerin doldurmaları gereken bir dilekçe mevcuttur. Bu dilekçe, online ya da fiziki olarak doldurulabilir ve doldurulacak olan dilekçede şu bilgilerin beyan edilmesi gereklidir: Tarih, İl seçiniz, Vergi Dairesi Adı, T.C. Kimlik Numarası, Vergi Kimlik Numarası, Faaliyet ve Adı Soyadı/Unvanı. Faaliyete İlişkin Bilgiler (Bu bölümde yer alan tüm bilgilere Evet/Hayır olarak cevap verilmesi gereklidir.) Motorlu nakil vasıtası kullanılması. Faaliyetin sabit işyerinde yapılması. Faaliyetin seyyar/gezici olarak yapılması. İşçi-çırak veya kalfa çalıştırılması. Pazar takibi suretiyle faaliyette bulunulması vergilerin net tutarları, vergi hesaplamasının yapmış oldukları işler üzerinden ve vergi türlerine göre kesilmesinden dolayı belirli değildir.  


Burada vergi muafiyetini kimleri kapsadığıyla ilgili akla soru gelebilir. Buna cevap olması bakımından da, kendi işinde çalışan ve 2022 yılı için büyükşehirlerde 16 bin lira, diğer yerlerde 10 bin lira kira limitini aşmayan ve yine 2022 yılı alış tutarları 200 bin lirayı, satış tutarları 320 bin lirayı, hizmet niteliğinde iş yapanlarda iş hasılatı 100 bin lirayı aşmayan mükellefler basit usulden faydalanıyor.


Gelir Vergisi Kanununun 82. maddesinde yer alan arızi kazançlara ilişkin istisna tutarı, 2022 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 58.000 TL olarak tespit edilmiştir.


Evden e ticarette vergi muafiyetinin sınırıyla ilgili akla gelebilecek soruya yanıt olması için aşağıdaki bilgileri yazmakta fayda var. 

Evlerinde üretim yapan ve e-ticaret sistemiyle satış gerçekleştiren vatandaşlar, elde ettikleri gelirin yıllık brüt asgari ücret tutarı kadarıyla vergiden muaf olacak.


Yani internet üzerinden satış yapan vatandaşlar için vergi muafiyet tutarı her yıl değişiyor olacak. Ancak vergi muafiyetinden faydalanabilmek için yıllık gelirin her yıl belirlenen tutarı aşmaması da gerekiyor. Evde üretim yaparak e-ticaret yapan kişilerin öncelikle “Vergiden Muaf Esnaf Belgesi” almaları gerekmektedir. Bunun için ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesine dilekçe verilmelidir.


Belgenin alımı esnasında herhangi bir ücret ödenmemektedir. Belgeyi aldıktan sonra 3 yıl boyunca geçerliliği bulunur ve süre bitimlerinde yenilenmesi şarttır. Aynı zamanda bu 3 yıl içerisinde vergi muafiyetini kaybedenlerin ya da muaflıktan çıkmak isteyenlerin ilgili vergi dairesine başvurması ve belgelerini iptal ettirmeleri gerekir.


Sistem Entegrasyonları

Sistem geliştirici arkadaşlarımız, 3 seneyi aşkın olarak kullanıcılarımızın hayatlarını kolaylaştıracak entegrasyonlar üzerinde geliştirmelerine devam ediyor.