Girişimci ve işletmelerin dostu Cari,
iş hayatında zorlukları hakkında bilgilendirme

Anasayfa / Blog / Ön Muhasebe / İhracat Faturası Nedir?
ihracat-faturasi-nedir-913000

İhracat Faturası Nedir?

Firmaların veya şirketlerin yurt dışına yapılan satış işlemlerine istinaden düzenledikleri fatura türüne ihracat faturası’ ismi verilir. Mal ihracatı ya da hizmet ihracatı yapan firmaların düzenlemesi gereken fatura türüdür

Bu konu başlığıyla ilgili olarak İhracat faturası “Firmaların veya şirketlerin yurt dışına yapılan satış işlemlerine istinaden düzenledikleri fatura türüne ihracat faturası’ ismi verilir. Mal ihracatı ya da hizmet ihracatı yapan firmaların düzenlemesi gereken fatura türüdür. İhracat faturaları “mal ihracatı” ve “hizmet ihracatı” olarak 2’ye ayrılmaktadır. Mal İhracatı: Gümrükten bir mal (ürün) çıkışı gerçekleştirecekseniz “Mal İhracatı” faturası düzenlemelisiniz. E-fatura kayıtlı kullanıcılar ihracat faturalarında “mal ihracatı” düzenlemek zorundadırlar. Hizmet İhracatı: Yurt dışında bulunan bir firmaya hizmet veriyorsanız “Hizmet İhracatı” faturası düzenlemelisiniz. Mal ihracatında olduğu gibi, hizmet ihracatında e fatura düzenlemek zorunlu değildir. Gönderici e-arşivse e-arşiv fatura, e-arşiv değilse kağıt fatura düzenleyip gönderilebilmektedir. Faturayı kesmeden önce, faturayı keseceğiniz carinin senaryo tipinin program yardımı ile “İhracat” olarak seçilmesi gerekmektedir. Bunu yapmak için de “Müşteri Yönetimi” modülünün altında yer alan “Kişi Yönetimi” ya da “Firma Yönetimi ”ne gelmelisiniz. Faturayı keseceğiniz müşteriniz kişi ise “Kişi Yönetimi “ne gelerek kişi kartını açınız. Gelen ekranda “Ek Bilgiler “in altında “E-Fatura Bilgileri” yer almaktadır.

Başka bir anlatımla ihracat faturasının açılımını aşağıdaki gibi de yazabiliriz.

Mallar ihracatçının deposunda iken Türkçe Paketleme Listesi ve Gümrükleme-Nakliye Talimatından sonra düzenlenen ve resmi makamlardan tasdik edilmiş ve her satışta kesilen, malların ihraç edildiği döviz cinsini, TL ve dolar karşılığını gösteren faturadır. Ayrıca koli detayı ağırlık da belirtilir. KDV gösterilmez. Acil durumlarda aslı kapamadan önce ibraz edilmek şartı ile faks faturada gümrükçe kabul edilir. Türkçe fatura tüm resmi işlemler için esas olmakta ve gümrük beyannamesi bu faturaya göre hazırlanmaktadır. Bu üç belge mallar depoda /fabrikada iken hazırlanır. Türkçe Paketleme Listesi, Türkçe Fatura ve Gümrükleme-Nakliye Talimatı Gümrük Müşavirine elden teslim edilir, Türkçe Paketleme Listesi ve Gümrükleme Nakliye Talimatı ise Nakliyeciye faks veya e-maille gönderilir ve gümrük işlemleri başlar. Bu talimat ve belgelerin zamanında ve doğru gönderilmiş olması önemlidir. 


İhracat faturası içinde yapılacak çalışmalarından bir diğeri de paketleme olacaktır.

Buna göre;

İhracatı yapılan malların koli detayını (renk, adet, ağırlık, cins olarak) gösteren ve yabancı dilde düzenlenmiş listedir. Türkçe olarak düzenlenen paketleme listesi Türk gümrüğünden çıkış işlemleri için kullanılırken yabancı dilde düzenlenen paket listesi ise alıcıya gönderilir. Bu listedeki bilgiler esas alınarak alıcı gümrüğünde malların kontrolü yapılır. Bu paketleme listesi uygulamada çeki listesi olarak isimlendirilmektedir. Çeki listesi özellikle hava taşımacılığında istenmekte olup malların koli bazında brüt ve net ağırlığının yanında hacim ölçülerini de gösterir. Paket listesinin doğru düzenlenmesi oldukça önemli olup yanlış bilgiler ihracatçıya müşteri kaybettirebilir. 

İhracat faturası, yurt dışına yapılan satış karşılığında matbu olarak düzenlenebilir ve gümrük idaresine sunulan Gümrük Çıkış Beyannamesi ile birlikte gönderilir. İhracat faturası gönderebilmek için e-fatura mükellefi olmanız gerekmez. İhraç edilen malın cinsi bir ürün ve hizmet olabilir. İhracat faturaları ürün ağırlığı ve bedeline göre Mikro ihracat veya Gümrük beyannameli ihracat olarak türlere ayrılmaktadır.

İhracat e-faturası düzenlemek için özel bir entegratör ya da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan uygulamalar kullanılmalıdır. Faturanın alıcı kısmına “1460415308 vergi numaralı T.C. Ticaret Bakanlığı-Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı” yazılmalıdır. Fatura tipi ise “ihracat” olarak seçilmelidir.

Alıcıya Yönelik Bilgiler ( Alıcı şirket ise firmanın adı, unvanı, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi numarası fakat alıcı şahıs ise ad, soyad ve adres bilgileri bulunmalıdır) Faturanın Kesildiği tarih, Faturanın tipi ve numarası Faturanın düzenlendiği tarih ve zaman. Hizmet ya da fiyat farkı gibi (mal ihracı ve yolcu beraber kapsamın dışında kalan) faturalarda e-fatura zorunluğu olmayacaktır.

Bu kapsamda yer alan ihracat faturaları, kurum e-arşiv kullanıyorsa e-arşiv ile kesilecektir, aksi durumda (e-arşiv kullanılmıyorsa) kağıt fatura olarak düzenlemeye devam edilecektir. İhracat faturasının, fiili ihraç tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde düzenlenmesi gerekir.

İrsaliye mal hareketlerinde düzenlenen bir belge olduğundan hizmet ifalarında olduğu gibi hizmet ihracında da irsaliye düzenlenmez. İhracat faturası yurt dışına yapılan satışlar sonucunda matbu olarak kesilebilir. Gümrük Çıkış Beyannamesi de eklenerek gümrük idaresine sunulur. İhracat faturasını matbu olarak düzenlemeniz için e-fatura mükellefi olmanız gerekmez. Bununla birlikte eğer e-fatura mükellefi iseniz matbu olarak fatura düzenleyemezsiniz.


Mikro İhracat ve Gümrük Beyannameli İhracat


Gümrük Beyannameli İhracat

Yurtdışına yapılan satış karşılığında e-İhracat Faturası olarak kesilir. Normal e-faturadan farklı olarak ihracat faturasında yer alması gereken belli başlı bilgiler girilmelidir. Bu bilgilerden bazıları;

GTIP NO:  (Ürünün Gümrük Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen eşya grubu kodu). Bu bilgi ihracat faturası kesmek için zorunludur.

Teslim Şekli: Ürünlerin teslim şeklinin faturada belirtilmesi zorunludur. Birçok teslim şekli olmakla birlikte mevzuattan detayları incelenerek sizin için doğru bilginin girilmesi gerekmektedir.

Evrakta belirtilmesi gereken bazı zorunlu bilgilerde bulunmaktadır. Bu zorunlu bilgilerine de aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. 

Eşya Miktarı (Birimi ile beraber). Eşyanın bulunduğu kabın cinsi ve nevi. Eşyanın bulunduğu kabın adedi. Eşyanın Teslim ve Bedelinin ödeme Yeri. Eşyanın gönderilme şekli. Ödeme yapılacak hesap no (swift, IBAN no). Ödeme şekli/şartları (peşin, vadeli)Bu bilgilerin faturada belirtilmesi ile ihracat faturasını gönderebilirsiniz. Ek olarak e-İhracat faturası kesilirken alıcı firma unvan ve adres bilgileri de eksiksiz girilmelidir. Alıcın yabancı bir firma olduğu için vergi numarasına 2222222222 yazılır. (Mevzuat gereği ihracat işlemlerinde alıcı vergi no “2222222222” olarak tanımlanır.)

Kestiğiniz İhracat Faturasının nasıl kabul edilebileceği ile ilgili aklınıza gelebilecek soruya yanıt olması için aşağıdaki bilgileri yazmakta fayda var. Buna göre.

İhracat için kesilen e-Faturalar Gümrük Ticaret Bakanlığı sistemine iletilecek olup, gümrük çıkış beyannamesi (GÇB) tescil işlemi ve ihraç edilen malların yurt dışı çıkış işlemleri tamamlandıktan sonra mükellef kendisi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (GTB) Portal üzerinden kabul yanıtını verebilir veya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (GTB) sistemi otomatik olarak kabul yanıtı verir. Bir uyumsuzluk olması halinde ise yine GTB Portal üzerinden ret yanıtı verilerek faturanın tekrar kesilmesi sağlanabilir. Ret yanıtı verilen faturalar iptal edilmiş sayılacaktır.


Mikro İhracat

Yapılan ihracat toplamı 15 bin EURO değerinin altında ve 300 kg ağırlık sınırını aşmıyorsa bu ihracat türü Mikro İhracat olarak isimlendirilir. Mikro ihracat işlemleri gümrük beyannameli ihracata göre çok daha kısa sürede tamamlanmaktadır. Ayrıca uluslararası kargo firmaları ile gönderimi yapılabilir.

Mikro ihracat faturası doğrudan alıcı adına E-arşiv Fatura olarak düzenlenmekte olup KDV’siz olarak düzenlenir. İhracat kapsamında olduğu için bu satışlar KDV’den muaftır ve faturada istisna muafiyet kodu belirtilmelidir. Özellikle e-ticaret ile yurt dışına satış yapan işletmeler, gönderileri sınırların altında olduğu için mikro ihracat kapsamında ihracatlarını yapmaktadır. Böylelikle gümrük beyannamesi olmadan çok daha hızlı şekilde ihracat süreci tamamlanır.



Sistem Entegrasyonları

Sistem geliştirici arkadaşlarımız, 3 seneyi aşkın olarak kullanıcılarımızın hayatlarını kolaylaştıracak entegrasyonlar üzerinde geliştirmelerine devam ediyor.