Girişimci ve işletmelerin dostu Cari,
iş hayatında zorlukları hakkında bilgilendirme

Anasayfa / Blog / Ön Muhasebe / Online Ödeme Nedir?
online-odeme-nedir-318947

Online Ödeme Nedir?

(Online Ödeme) bu ödeme şeklini kısaca açıklamak gerekirse, alacaklı verecekli arasındaki yapılması gereken para transferinin internet ortamında online ödeme sistemlerini kullanarak gerçekleştirmesidir.



Hayatımızın her alanına giren internetle birlikte işlemlerin hızlanması, kalitesinin ve güvenliğinin en üst noktada olması için geliştirilen her gün onlarca kez ismini duyduğumuz ödeme şekli (Online Ödeme) bu ödeme şeklini kısaca açıklamak gerekirse, alacaklı verecekli arasındaki yapılması gereken para transferinin internet ortamında online ödeme sistemlerini kullanarak gerçekleştirmesidir.


Ülkemizde son yıllarda en çok ve en sık kullanılan online ödeme yöntemi e- tahsilat sistemidir.

‘Online Ödeme Sistemi (OÖS) Türkiye’de artan bilgisayar tablet ve cep telefonuyla birlikte aynı oranda artan internet kullanımıyla kullanmaya başladığımız e- tahsilat, internetten tahsilat, sanal pos ve benzeri isimlerle de adlandırılan ve internet ortamında kredi kartıyla yapılan ödeme şekline verilen ada (Online ödeme) denir. Açıklamasını yazdığımız ‘Online Ödeme’ iki şekilde, kredi kartları ve sanal poslar kullanılarak yapılır.


Firmalar, kurum ve kuruluşlar ödeme alabilmek için istedikleri bankalara sanal pos başvurusu yapar. Sanal pos günlük hayatta aşağı yukarı her yerde kullanılan fiziksel posun internet ortamında hiçbir temas olmadan kullanılabilmesini sağlayan sistemdir. 

Yukarıda ele aldığımız yazımız ile ilgili olarak ortaya çıkan ‘Fiziksel Pos’ ve ‘Sanal Pos’ ifadelerine de kısaca değinmek gerekirse.. 

Fiziksel Pos (Türkiye’deki tüm banka ve kredi kartlarından işlem yapılmasını sağlayan bir üründür. İşletmeniz, firmanız, kurum ve kuruluşlarınız için fiziki pos cihazına ihtiyacınız varsa, istediğiniz banka şubelerini ziyaret ederek müşteri temsilcileriyle görüşebilir veya bankaların müşteri hizmetleri hatlarını arayarak gerekli, detaylı bilgiyi, fiziksel pos almak için yapılması gereken işlemleri kolaylıkla öğrenebilirsiniz.)


Sanal Pos, (İnternetten alış veriş yoluyla ürün ya da hizmet sunulan e- ticaret sitelerinde kredi kartı veya çeşitli bankalara ait banka kartlarıyla ödeme yapabilmek için kullanılan sistemdir. Bu sistem klasik kredi kartlarının okutulduğu  ‘Point Of Sale’ (POS) cihazının sanal versiyonu olarak ta açıklanabilir. Bu sistemi firmaların, iş yerlerinin kredi kartlarından tahsilat yapabilmesini sağlayan yazılımdır.


Her hangi güvendiği bir siteden alış veriş yapan müşteri, kullandığı kredi kartının bilgilerini alış veriş yaptığı sitenin formuna girdikten sonra, bu bilgiler en güvenli ve hızlı bir şekilde bankaya ulaşır. Provizyon alınır. Sanal pos, normal pos cihazlarıyla aynı mantıkla çalışır. Sanal posun, normal pos cihazına göre tek farklı noktası, elinizdeki kredi kartı veya banka kartını bir cihaza okutmak yerine, istenilen kart bilgilerini dijital ekran üzerinde belirlenen alanlara girmenizdir. 


Sanal pos yazılımı üzerinde yapılan araştırmalara göre yapılan alış verişten ve hizmet alımından sonra tek çekimde yüzde 2.99’dan başlayıp taksit seçenekleri ve taksit uzunluklarına göre yüzde 11’lere kadar yükselen komisyon oranlarının olduğu görülmektedir. Sanal pos sisteminin yıllık abonelik bedeli ise 600 TL ile 2 bin dolar arasında farklılık gösterebilir.


İstenilen bankalardan sanal pos almak için gereken evrakları da yazmak gerekirse pos alacağınız firmanız şahıs veya ortaklı ise vergi levhası ve nüfus cüzdanı örneği, ticari ortaklı firma ise ticaret sicil gazetesi fotokopisi, vergi levhası ve imza sirküleri yeterli olacaktır. Bu evrakları sanal pos alacağınız bankaya teslim ettikten sonra onay süresi boyunca ilgili banka sanal pos kullanmak istediğiniz e- ticaret sitesini çeşitli kontrollerden geçirir. Banka şubesinin vereceği onaydan sonra başvuru yapılan firmanın sisteme entegrasyon işlemi yapılır. İşlem sonrası verilen uygulama eğitiminin ardından yapılan testten sonra sanal posla ürün satışı devreye alınır.


Burada sanal pos kullanmak isteyen firmalarla ilgili olarak teknik imkanlar nedeniyle kendine ait sanal pos ödeme noktası oluşturamayanlar için (Sanal pos ortak ödeme)y le ilgili bir alt sistemde bulunmaktadır.


Ortak ödeme sayfası üç D güvenlikle beraber kullanılarak hem kart kullanıcıları için, hem de kendileri için en üst seviyede güvenlikli işlem yapılmasına imkan sağlar.

Online ödeme yöntemlerine de değinecek olursak, banka havalesi, EFT, sanal kart, hediye çeki, posta çeki, kapıda ödeme gibi yöntemler de azda olsa internet üzerinden yapılan alış verişlerde tercih edilen yöntemler arasında sıralanabilir. 

Ödeme alt yapısı kurulu öncesinde dikkat edilen hususları da yazımızın bu bölümünde ele alalım.


E- ticaret sitelerinin kurulumunda ödeme alt yapısı yapılacak işin en kritik noktasıdır. E- ticarette açıkça belirtilen hedef ürün satmak ve ödeme almaktır. 


Ticaret yapılacak e ticaret sitesinin kurulunun ardından öncelikli olarak ödeme altyapısının kurulunun yapılması gerekir.  Geliştirilen online ödeme sistemleri, sanal banka hesapları, ödeme kartları veya diğer banka kartlarının kullanımını kolaylaştırır.


Ülkemizdeki bankaların birçoğu para transferlerinde limitler belirler. Bu nedenle bazı durumlarda ödeme almak zorlaşabilir.  Sanal bankalar ise farklı para birimlerini destekler, her banka müşterisinin yerel para biriminde ödeme yapmasına fırsat tanır.

Online ödeme sağlayan teknoloji şirketleri hem kendileri, hem de müşterileri için yüksek güvenlik standartlarında sertifikalandırılmıştır.


Kripto para birimleriyle ödeme yöntemleri geliştirilen en yeni dijital ödeme yöntemidir. Kurulacak veya kurulan e – ticaret sitesinin ödeme alt yapısında alternatif ödeme seçeneklerinin müşteriye sunulması, müşteri sayısın artması ve karlılığın da artmasına imkan sağlayabilir. Gelişen teknolojiyle birlikte online pazaryerleri, sosyal medya satışları ve e – tahsilat sistemleri gibi farklı ödeme kanalları da e- ticaret sitelerine entegre edilebilir.


E – ticaret siteleri kurulurken ve ödeme alt yapısı oluşturulurken siber güvenlik unsurlarına dikkat edilmeli, güvenlik en üst seviyede tutulmalı. Bu bölüm sizin, işletmenizin, e – ticaret sitenizin ve müşterileriniz için çok önemli.


Sistem Entegrasyonları

Sistem geliştirici arkadaşlarımız, 3 seneyi aşkın olarak kullanıcılarımızın hayatlarını kolaylaştıracak entegrasyonlar üzerinde geliştirmelerine devam ediyor.